menu
Word Lid
Welke raad? De Politieraad? En… wat doet Vlaams Belang daar dan wel?

Voor het Vlaams Belang is veiligheid een fundamenteel recht en moet het garanderen van die veiligheid de eerste kerntaak van de overheid zijn. En de lokale politie moet zorgen voor deze veiligheid op lokaal vlak. Zij staat hiervoor dichtst bij de burger. En de politieraad is het democratisch instrument, met vertegenwoordigers van de politieke partijen die toezicht houdt op de werking van de politie.


Wel voor we kunnen uitleggen wat Vlaams Belang daar doet, laat ons eerst eens in het kort uitleggen wat de politieraad is en wat zijn taak is.

Vroeger werd in een stad, of een gemeente, alles wat de politie aanging geregeld in de gemeenteraad. Dat was logisch gezien de politieambtenaren stads- of gemeentebeambten waren. In 2001 werd de politie in België echter hervormd. Waar men daarvóór de gemeentepolitie, de rijkswacht en de gerechtelijke politie bij de parketten had, werd alles hervormd in wat nu de Geïntegreerde Politie gestructureerd op twee niveaus is geworden. Die twee niveaus zijn de lokale politie en de federale politie.

Concreet betekende dat voor onze regio dat de rijkswacht van Roeselare en Izegem verdween. Een deel van het personeel ging naar de lokale politie en een deel ging naar de federale politie. Zij die naar de lokale politie overstapten kwamen grotendeels terecht in de lokale politiezone (PZ) RIHO (Roeselare-Izegem-Hooglede) De meeste leden van de BOB (de recherche van de rijkswacht) ging naar de Federale Gerechtelijke Politie (FGP). De polities van Roeselare, Izegem en Hooglede kwamen samen in de PZ RIHO.

Onze lokale politie beslaat dus twee steden en één gemeente. De PZ RIHO is wat men een meergemeentezone noemt. Dat betekent dat nu drie burgemeesters verantwoordelijk zijn voor de politie. Samen met de korpschef van de politiezone RIHO vormen zij het politiecollege.

Waar vroeger voor Roeselare de bevoegdheid qua begroting, personeelsformatie, aanwervingen, infrastructuur en werkingsmiddelen bij de gemeenteraad lag, wordt die taak nu gedaan door een politieraad. Voor RIHO zetelen dus, wat Roeselare betreft, een afvaardiging van Roeselaarse gemeenteraadsleden (en schepenen) in de politieraad.

Wij zetelen met twee gemeenteraadsleden van Vlaams Belang Roeselare in de Politieraad: Immanuel De Reuse en Koenraad Cracco. Immanuel heeft als Vlaams parlementslid het voordeel over een uitgebreid netwerk van specialisten te beschikken wat veiligheid in het algemeen betreft en dit zowel op regionaal als federaal vlak. Koenraad heeft als gepensioneerde commissaris van de federale politie, met een loopbaan van veertig jaar, dan weer meer weet van het eigenlijke politiewerk, de opleiding, de training en de technische aspecten.

Wat doet Vlaams Belang daar op de politieraad?

U weet dat VEILIGHEID één van de vele prioriteiten is voor onze partij; veiligheid, zowel voor de burger maar ook voor onze politiemensen. Wij verwachten terecht dat de politie onze veiligheid waarborgt, en daar waken wij voor jullie over. Daar tegenover staat echter ook dat de politie de nodige middelen moet krijgen, respect en bescherming voor het werk dat zij in soms heel moeilijke omstandigheden uitvoeren… ook daar waken wij over.

Daarom steunen wij altijd aanvragen voor het aanschaffen van deugdelijke nieuwe middelen, zoals bijvoorbeeld dit jaar reeds voor de vernieuwing van de radiomiddelen van de verkeerspolitie. Dit komt de veiligheid van dat personeel ten goede.

Bij de invoering van de drones, wat bij wet uitzonderlijk toch ook nog op de gemeenteraden moest goedgekeurd worden, zijn wij met een gemotiveerd betoog tussengekomen om partijen die tegen de invoering weigerachtig stonden, toch niet tegen te doen stemmen. Ondertussen heeft het inzetten van die middelen al zijn nut bewezen, onder andere bij het terugvinden van een verdwaalde demente vrouw en als bijstand van de brandweer bij een paar zware branden.

Wij houden ons evenmin niet in om vragen te stellen aan het politiecollege. Dit was vroeger eerder zeldzaam, maar in deze legislatuur is het nu zelden dat er door Vlaams Belang niet één of meerdere vragen gesteld worden, dit in tegenstelling tot andere fracties. We kunnen eerlijk zeggen dat die vragen heel gericht zijn, zelfs in die mate dat soms kort daarop in de media nieuws komt dat onze vragen toch wel als heel actueel markeren.

Zo werd er in maart dit jaar gevraagd of er al stappen ondernomen waren om de PZ RIHO uit te breiden door een fusie met één (of meerdere) andere zones. Dit had te maken met de verklaring die de minister van binnenlandse zaken in de media daarover had afgelegd meer bepaald over het feit dat het politielandschap zou moeten omgevormd worden naar nog 40 zones i.p.v. de huidige ongeveer 180. Die verklaring was het gevolg van het Visiedocument van de AIG (Algemene Inspectie van de Geïntegreerde Politie) dat eind verleden jaar werd uitgebracht en dat wij hadden kunnen inkijken.
Er werd daar op geantwoord door het politiecollege dat ter gelegenheid daar wel eens onofficieel werd over gepraat met andere partijen in de regio, maar dat er nog niets concreets was… en ziedaar enkele weken later verscheen er een mededeling die meldde dat er eerste stappen waren gezet voor een fusie van de PZs RIHO en MIDOW (Meulebeke-Ingelmunster-Dentergem-Oostrozebeke-Wielsbeke) Dit is eerder goed nieuws. Wij zijn zeker voorstander van grotere zones als dat ten goede komt van rationelere inzet van middelen en personeel, maar op voorwaarde dat het geen financieel nadeel zou betekenen voor een zone van vóór de fusie en dat er lokale antennes open blijven!

Een andere vraag op diezelfde raad ging over de heel gevaarlijke drug fentanyl. De opkomst van deze drug heeft sedert zijn intrede rond 2015 in de Verenigde Staten tot een ware plaag geleid, met vele doden als gevolg. Om een voorbeeld te geven: volgens de New York Times stierven door misbruik van fentanyl alleen al in Long Island (NYC) in 2016 ten minste 220 mensen (Dat is 1.6 doden per dag. Stel je voor dat we dat in ons land per dag ook meemaken!)
Er werd daarop eerder geruststellend geantwoord dat die drug, weliswaar terecht beschreven als van oorsprong een medicijn, in onze regio niet voorkomt en indien dat zou veranderen daar vanop Europees vlak zou melding gemaakt worden naar de lidstaten toe, zo ook naar België. Wij weten echter uit ervaring dat zaken die in de Verenigde Staten gebeuren meestal ongeveer 10 jaar later ook in België voorvallen. Ook wij beschikken trouwens over informatie, ervaring betreffende- en kennis over fenomenen op criminologisch vlak. De tijd dringt dus! Vlaams Belang is en blijft tegenstander van eender welk druggebruik en zeker drughandel.
Dat wij terecht bezorgd waren over fentanyl blijkt uit een interview met een gerenommeerd arts op het VTM nieuws van 7 april 2014. Hij stelde dat deze “badkuipdrug” danig gevaarlijk is dat slechts het accidenteel inademen van één enkel kristal kan leiden tot zware intoxicatie. Dit “medicijn” wordt in het crimineel milieu dan nog eens “nagemaakt” zonder enige kwaliteitscontrole, met een samenstelling van gevaarlijke bestandmiddelen en op zo’n amateuristische wijze dat het criminele eindproduct nog gevaarlijker wordt… en daarenboven wordt het dan soms nog eens versneden met andere gevaarlijke hard drugs zoals heroïne. Ook verklaarde men dat het gebruik van die drug in België de laatste jaren bijna met de helft was verdubbeld. Blijkbaar waren wij van Vlaams Belang eerder om deze gevaarlijke drug te melde en onze ongerustheid erover te uiten dan het “Europese vlak”.

En dit allemaal, in de politieraad waar wij waken over hoe de lokale overheid UW VEILIGHEID optimaal moet bewerkstelligen.

Hebt u vragen, opmerkingen, wil u ons gewoon contacteren. Aarzel niet!

immanuel.dereuse@vlaamsparlement.be
koenraad.cracco@roeselare.be


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF