menu
Word Lid
Roeselare, het islamitisch offerfeest en thuisslachten....

Naar aanleiding van het islamitisch offerfeest deze week stelde ons gemeenteraadslid Koenraad Cracco op de gemeenteraad enkele vragen aan het schepencollege en het Roeselaars beleid hierrond.

We kregen cijfers en ook de belofte dat ze controles gaan uitvoeren op het thuisslachten. En dat is nodig, want de voorbije jaren werd al slachtafval gedumpt in bermen en grachten in Roeselare.

Maar op de sleutelvraag: waarom zal de stad Roeselare thuisslachten niet verbieden, zoals bijvoorbeeld in Brugge, … daar kwam geen antwoord op van schepen voor dierenwelzijn Matthijs Samyn (CD&V). 

Onze conclusie: Het CD&V-Vooruit-VLD-stadsbestuur is duidelijk bang om de nieuwe allochtone kiezers voor het hoofd te stoten.

Voor het Vlaams Belang is het klaar en duidelijk: thuisslachten moet verboden worden. Zowel uit het oogpunt van de volksgezondheid (hygiëne) als uit het oogpunt van het dierenwelzijn. Hier zijn geen compromissen mogelijk. 

Onze vraag:

Het Offerfeest Eid al-Adha, ook wel het 'Slachtfeest', genoemd is het belangrijkste feest van de islam en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islam kalender. Dat is morgenavond 27 juni.

Traditioneel wordt dan thuis een schaap geslacht. Het slachten moet traditioneel halal gebeuren wat onder meer betekent dat het te slachten dier niet verdoofd mag worden.

Niet verdoofd slachten is in Vlaanderen verboden sinds 1-1-2019. Thuis slachten kan enkel door personen met een Sanitel registratie en na registratie bij de stad met melding aan het FAVV via de app ‘Beltrace voor de gemeenten’.

Behoudens het dierenleed dat het onverdoofd sluikslachten met zich meebrengt is er ook het probleem van hygiëne tijdens het slachten en van het slachtafval dat vaak gedumpt wordt buitenshuis: sluikstorting dus.

De Roeselaarse regels rond het offerfeest kan je vinden op de webstek, onder meer rond de verplichte registratie.

Mijn vraag is dus of er controles op thuisslachten gebeuren en hoeveel registraties er zijn tov voorbije jaren.

En de belangrijkste vraag: waarom voorziet onze stad niet in een thuisslachtverbod zoals andere steden al hebben om het dierenleed te voorkomen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF