menu
Word Lid
Reddingsboeien in Roeselare.... een gunst ???

Omdat de veiligheid van onze burgers voor het Vlaams Belang zo belangrijk is stelde Koenraad Cracco op de jongste gemeenteraad vragen naar de toestand van de reddingsboeien aan de verschillende Roeselaarse wateren.

Recent kwamen in de nationale media verschillende smartelijke verdrinkingen. Dit zette Koenraad aan om de toestand na te gaan van de reddingskasten met reddingsboeien in Roeselare. Aan de Kleine Bassin, aan de Ronde Kom, aan de Grote Bassin, aan de Mandel,… kwamen we tot de volgende, bedenkelijke, vaststellingen:

  • er is bij die reddingskasten geen handleiding hoe deze te openen;
  • er is geen korte, duidelijke handleiding hoe men drenkelingen moet redden;
  • men kan niet zien of er wel een boei met reddingslijn in zit en toch ontbreekt het zegel;
  • de kasten zijn dikwijls niet duidelijk zichtbaar en er zijn geen pijlen naar de dichtst bijgelegen boei;
  • en soms zijn er gewoonweg totaal geen boeien (bv langs de Mandel in Schiervelde), of ze hangen veel te ver van elkaar verwijderd.

Ons gemeenteraadslid stelde daarom de vraag om te zorgen voor reddingsboeien die voldoen aan alle wettelijke normen. Deze moeten ook regelmatig gecontroleerd worden op hun aanwezigheid en hun toestand. En daarnaast moet men snel kunnen zien waar dergelijk belangrijk reddingsmiddel hangt.

In geval van nood telt elke seconde!

Schepen Debruyne zijn antwoord versloeg ons met verstomming. Voor hem zijn de reddingsboeien “een gunst” omdat we niet verplicht zijn deze te voorzien als stad. En daarenboven zegt hij: “zwemmen in de openbare wateren is in Roeselare trouwens niet toegelaten”. Alsof de mensen die gebruik maken van de plezierbootjes tijdens de zomermaanden niet in problemen kunnen komen op het water, of dat er mensen in het water kunnen sukkelen vanop de oever.

Maar ook “toevallig” net de week vóór de gemeenteraad (net nadat wij de mondelinge vraag indienden) werd er een controle van de reddingsmiddelen uitgevoerd en besliste men de versleten reddingskasten te vernieuwen.

Een handleiding zal aangebracht worden door middel van een QR-code op de reddingskasten. In plaats van – zoals het Vlaams Belang vraagt - een duidelijke handleiding met pictogrammen, die snel en overzichtelijk aangeeft wat te doen in geval u iemand in nood ziet, moet je uw mobiele telefoon erbij nemen en eventjes op zoek gaan…

Dus, wanneer je gaat wandelen, joggen of fietsen langs de waterkant, vergeet je GSM niet, hoop dat je batterij niet plat is en dat je bereik hebt!

Hoe wereldvreemd kan je als schepen toch zijn?

Hier toch al enkele eenvoudige tips:

Bel 112.

Denk eerst aan je eigen veiligheid en spring dus niet zelf in het water om een drenkeling te redden als je geen opleiding in reddend zwemmen hebt gevolgd.

Open de reddingskast door de hendel onderaan de kast naar beneden te trekken.

Gooi de reddingsboei naar de persoon in het water en hou de reddingslijn vast.

Trek de persoon naar de oever.

*foto is genomen aan de oever van de Ronde Kom (in de directe nabijheid van WZC Ter Berken - school Barnum - AZ Delta campus Brugsesteenweg)

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF