menu
Word Lid
moskee "El Nour" krijgt geen erkenning

Op de jongste gemeenteraad bracht Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) aan het licht dat het Agentschap Binnenlands Bestuur de erkenningsaanvraag van El Nour heeft geweigerd. De weigering kwam er nadat bij de erkenningsaanvraag documenten (uittreksels uit de strafregisters) ontbraken.

De Moskee El-Nour kocht in de wijk Krottegem een oude fabriekshal van Dumont- Wyckhuyse in de Koornstraat om daar hun nieuwe moskee te vestigen met daarin plaats voor 1.500 personen. Deze moskee diende in het kader van de - tijdelijke door het decreet voorziene verkorte - erkenningsprocedure een aanvraag tot erkenning in bij de Vlaamse overheid. Zoals geweten wil de Vlaamse regering met het nieuw eredienstendecreet met nieuwe erkenningsregels voor geloofsgemeenschappen er vooral voor zorgen dat moskeeën uit de greep geraken van buitenlandse regimes. Erkenning geeft recht op provinciale financiering en door de federale overheid betaalde imams.

De aanvraag van El Nour voldeed echter niet aan de ontvankelijkheidscriteria vervat in art. 67, §2, 6° en 7° van het erkenningsdecreet omdat bepaalde documenten i.c. uittreksels uit het strafregister – bewust of onbewust – niet werden aangeleverd.

Dat een moskee doelbewust bepaalde informatie niet heeft bezorgd aan de Vlaamse overheid wijst alvast niet op goede intenties van het moskeebestuur. Het toont aan dat de moskee niet transparant wil zijn. Het stadsbestuur kan wat ons betreft niet doen verder blijven samenwerken met El Nour alsof er niets aan de hand is.

Als de moskee alsnog erkend wil worden, moet ze een nieuwe aanvraag indienen en de reguliere erkenningsprocedure doorlopen met een wachttijd van vier jaar. Het is onduidelijk of dit zal gebeuren.

Het stadsbestuur gaat er altijd prat op een goeie relatie te onderhouden met de verschillende geloofsgemeenschappen in onze stad en beschikt – zo dachten wij alvast - allicht over meer informatie over dit dossier denken we dan.

Daarom stelde onze fractieleider Immanuel De Reuse volgende vragen aan het bestuur:

  • Weet het stadsbestuur waarom de erkenningsaanvraag van El-Nour onontvankelijk was en zo ja, heeft El-Nour desgevallend bewust bepaalde informatie achtergehouden (bijvoorbeeld omdat er problematische figuren actief zijn in het bestuur van de moskee of omdat er buitenlandse invloeden zijn)?
  • Hoe reageert de stad op deze beslissing en kan deze niet-erkende moskee (die dus geen transparantie kan of wil bieden inzake de werking) voor het stadsbestuur het aanspreekpunt voor de moslimgemeenschap blijven?
  • Zal het stadsbestuur ook nog zalen verhuren aan El Nour, bv. voor het offerfeest?

Het antwoord was ontgoochelend. Het moskee-bestuur heeft op geen enkel moment zelf gecommuniceerd naar het stadsbestuur toe over het negatief advies. Enkel omdat wij de vraag gesteld hebben werd het stadsbestuur na hun vraag aan de hogere overheid op de hoogte gebracht.

We kregen van de bevoegde schepen dan ook een ontwijkend antwoord waarbij ze de problemen voor haar uit schuift in plaats van met deze verontrustende gegevens aan de slag te gaan.

Voor ons is het duidelijk: deze moskee hoort niet in onze stad! Het Vlaams Belang zal dit nauwgezet blijven opvolgen en indien nodig actie ondernemen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF