menu
Word Lid
Maak je fiets niet vast aan een verkeersbord/paal!!

Niet overal in onze stad kan men fietsrekken of fietsstallingen vinden om je fiets te stallen. De oplossing van velen is dan de fiets vasthangen aan een de paal van een verkeersbord. Veilig en zeker denk je dan… 

Maar in het Roeselaars politiereglement* staat echter dat dit verboden is. Ons gemeenteraadslid Koenraad Cracco vroeg daarom aan het stadsbestuur in een schriftelijke vraag of het niet beter zou zijn dat verbod uit het reglement te halen.

Koenraad vroeg of dat verbod nog wel van deze tijd is en of er rekening werd gehouden bij het schrijven van dit reglement dat het vastmaken van een fiets aan een verkeerspaal een goeie beveiliging tegen diefstal garandeert. Want zeker niet overal in onze stad zijn er rekken waaraan je een fiets veilig kunt aan vastmaken. In de centrumstraten of-pleinen zijn die er, maar niet in vele wijken en het buitengebied. Om te voorkomen dat je fiets simpelweg door dieven wordt opgeladen is het dus wel nuttig en goed om je fiets aan bijvoorbeeld een verkeerspaal te kunnen vastmaken.

In het antwoord op de vraag schrijft het schepencollege dat men de fietser wil stimuleren om de fiets in de voorziene rekken te plaatsen (begrijpelijk) en dat men daarom niet de intentie heeft het artikel uit het politiereglement te halen. Echter… fietsrekken zijn er niet overal en niet iedereen heeft een garage voor zijn fiets of die van eventueel bezoek in te plaatsen.

Zijn er plannen om ook in de woonwijken buiten het centrum veilige publieke fietsstallingen te voorzien, en wanneer, hoe gaat de stad dit aanpakken? Hierop kwam het teleurstellende antwoord dat “Er zijn momenteel geen concrete plannen om algemeen in alle woonwijken publieke fietsenstallingen te gaan voorzien.” omdat “In veel woonwijken is daar ook geen behoefte aan (…)”

In plaats van zelf gericht onderzoek te doen in welke wijken, op welke plaatsen publieke fietsstallingen nodig zijn moet de burger zelf het probleem melden. Wat schrijft het schepencollege: “Wanneer dit probleem zich effectief stelt, kan hiervan melding gemaakt worden via 1788. De situatie van het stallen van fietsen in de buurt wordt dan onderzocht en er wordt bekeken of het voorzien van een publieke fietsenstalling (bv. door parkeerplaats om te vormen naar fietsenstalling) een oplossing kan vormen in de buurt. “In het verleden werd hiervoor in de woonwijk Krottegem ook een proefproject met fietstrommels opgezet. Je kan hierin een fietsparkeerplaats huren voor 5 euro per fiets per maand.”

Dergelijke – betalende- fietstrommels zijn zeker een meerwaarde waar er vraag naar is. Vele elektrische fietsen kosten zeer veel geld en dienen goed beschermd maar tegen een betaalbare prijs kunnen gestald worden. Maar ook vrije publieke fietsstallingen zijn nodig.

Dus: nood aan fietsstallingen in je wijk? Laat het weten via het gratis nummer 1788 of www.1788.be of direct met een epostje naar 1788@roeselare.be

Of voor hulp contacteer ons op: Contact | Vlaams Belang Roeselare

* politiereglement, namelijk in het artikel 2.3.13 (Het is verboden wijzigingen te doen of zaken te bevestigen aan verkeersborden, straatmeubilair en andere infrastructuur op het openbaar domein)

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF