menu
Word Lid
herdenkingssteen sterfhuis Rodenbach beschadigd!

Al meer dan 10 jaar geleden werd het sterfhuis van de studentenleider en dichter Albrecht Rodenbach afgebroken ondanks stevig protest. Voormalig burgemeester Martens beloofde toen dat in de nieuwe bibliotheek de herdenkingssteen uit het sterfhuis zou worden ingewerkt, daarna zou deze steen aan de muur van het hoekhuis worden gehangen en uiteindelijk -jaren later- werd in het kader van het project "Historia in Situ" deze steen geplaatst op een houder tussen voetpad en straat.

Dit weekeinde stelden we vast dat deze herdenkingssteen ernstig beschadigd is. We stelden dan ook vandaag de nodige en pertinente vragen aan het stadsbestuur! 

Uiteraard houden we u op de hoogte van de antwoorden 

Onze ingediende vragen: 

In het kader van het project “Historia In Situ” werd de herdenkingssteen uit het verdwenen sterfhuis van Albrecht Rodenbach geplaatst op een staander voor de plaats waar dit huis zich bevond voor het werd afgebroken (Noordstraat 44, T/S). Deze afbraak was destijds al omstreden vanwege het symbolische karakter van dit huis, niettemin werd er overgegaan tot afbraak.

Dit weekeinde stelde ik vast tijdens een bezoek aan de Roeselaarse batjes dat het herplaatste plakkaat dat vroeger aan het sterfhuis van de Vlaamse voorman, dichter en studentenleider Albrecht Rodenbach ernstig beschadigd is. In bijlage kan u een foto vinden die ik hiervan genomen heb.

Dit is natuurlijk uitermate spijtig, zeker omdat er nu van dergelijke artefacten slechts 1 uniek exemplaar bestaat.

Mijn vragen aan het stadsbestuur:

  • wanneer stelde het stadsbestuur deze ernstige beschadigingen vast? Wat is de oorzaak van deze beschadiging?
  • Zijn er beelden van het moment van beschadiging en kan een dader geïdentificeerd worden? Zo ja, werd er reeds contact genomen met de dader en welke gevolgen zal het stadsbestuur geven in deze?
  • Was het een ongeluk of een doelbewuste beschadiging?
  • Welke bewarende maatregelen zal het stadsbestuur treffen om verder beschadigingen tegen te gaan?
  • Zal de herdenkingssteen vervangen worden door een nieuw exemplaar? Zal deze op dezelfde manier geplaatst worden of overweegt u een bevestiging aan de gevel van het pand er achter?
  • In de stad staan nog originele artefacten in het kader van het project “Historia in Situ”. Zullen deze een extra bescherming krijgen tegen dergelijke ongevallen of vandalisme (kleine omheining, paaltjes, antigraffiti-behandeling,…).
  • Zal er in de toekomst rekening gehouden worden met de kwetsbaarheid van dergelijke artefacten als ze terug in het stadsbeeld gezet worden

Immanuel De Reuse
fractieleider

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF